Index Vakbarát Hírportál

Rohamosan terjednek a kínai okostelefonok

2014. július 15., kedd 10:00

A világon értékesített okostelefonok 34 százaléka már kínai volt tavaly – írja az MTI. 2010-ben még alig volt kimutatható a kínai márkák eladása a nemzetközi piacon, de a piaci részesedésük egyre nő. Kína egyik legnépszerűbb okostelefonja például az idei év első felében megnégyszerezte eladásait éves bázison azzal, hogy megjelent külföldön. Január és június között 26 millió darabot értékesítettek, és a tervek szerint az idén karácsonyig eladják a 60 milliomodikat is.

Az IDC májusban közölt adatai szerint az okostelefon-eladások tavaly elérték az egymilliárdot, míg az idén 20 százalékkal nő a forgalmuk. Az okostelefonok kínai piacát egyértelműen a hazai márkák uralják: korábbi hivatalos jelentések szerint 2013-ban 320 millió új okostelefon talált gazdára Kínában, amiből 230 millió körüli volt a hazai gyártású, vagyis az eladott készülékek 72 százalékát tették ki a saját gyártású telefonok. Ez az arány 2010-ben 16 százalék volt.

Tavaly a kelet-ázsiai ország gyáraiban, beleértve a külföldi márkákat is, 870 millió okostelefon készült, 74 százalékkal több mint egy évvel korábban. A legfrissebb adatok szerint Kínában már a lakosság kétharmada, 857 millió ember használ mobilinternetet.

Rovatok