Index Vakbarát Hírportál

Viaszból valósulhat meg a Terminátor 2 alakváltója

2014. július 15., kedd 14:34

Új anyagot fejlesztett ki egy amerikai kutatócsapat, amely reményeik szerint alakváltó robotok 3D nyomtatását teheti majd lehetővé. A tudósok poliuretán habot ötvöztek viasszal, és rájöttek, hogyan befolyásolhatják az így kapott anyag egyes részeinek a hőmérsékletét úgy, hogy a merev szerkezet puhává és hajlékonnyá váljon, majd megint visszakeményedjen. Az átalakuláshoz szükséges hőt elektromos árammal gerjesztik, az alkalmazott hab pedig épp csak annyira vezeti, hogy ne terjedjen a kívánt területen túlra, és az áram megszűnésével szinte azonnal ki is hűljön.

Squishy Robots

A kísérletekben Anette Hosoi, az MIT professzora és korábbi tanítványa, Nadia Cheng mellett a Max Planck Társaság és a Stony Brook Egyetem kutatói is részt vesznek. Olyan kígyószerű robotot állítottak elő az új ötvözetből, amely képes átpréselni magát egy az átmérőjénél kisebb, egy centis lyukon, majd újra mozgóképessé válni a másik oldalon. Eredetileg forrasztófémmel próbálkoztak viasz helyett, de hiába emlékeztetett volna így a robot még inkább a Terminátor 2-ből ismert alakváltó T-1000-es modellre, sajnos a fém kevésbé működött együtt a poliuretán habbal.

A kutatás még mindig kezdeti fázisban tart. Egyelőre csak néhány centis robotokat sikerült gyártani, és a viasznak még mindig túl sok időbe telik, amíg felmelegszik és kihűl.

Rovatok