Index Vakbarát Hírportál

14 ezer hiba miatt késik az egymilliárd dolláros hadihajó átadása

2014. július 16., szerda 15:48

Hét hónapos csúszással veheti át a HMAS Canberra nevű hadihajóját az ausztrál haditengerészet, mert a tesztek során nem kevesebb, mint 14 ezer kisebb hibára derült fény – írja a The Australian nevű helyi lap.

A HMAS Canberra az első lenne az ausztrál haditengerészet két, helikopter-leszállóval is rendelkező hadihajója közül, amelyek egyenként 1,5 milliárd ausztrál dollárba kerülnek. Ha elkészül, a 230 méteres hosszával és 27 ezer tonnájával Ausztrália legnagyobb hadihajója lesz. Több mint 1000 tengerészgyalogost lesz képes szállítani, és Tony Abbott miniszterelnök arra kérte a tervezőket, hogy a hajó később repülőgép-anyahajóvá legyen alakítható

A védelmi minisztérium és a gyártó cég különböző tényezőkben látja a késedelem okát. Utóbbi, a BAE Systems szerint a hajótestet gyártó spanyol Navantia már eleve úgy szállította le a testet, hogy nem végzett el rajta minden szükséges munkát, így Melbourne-ben még további 70 ezer munkaórába telt, míg ezeket a hiányosságokat javították. A védelmi minisztérium máshogy tudja, szerintük minimális késedelem írható a spanyolok számlájára, így ők a helyi kivitelezőben látják a bűnbakot. Szerintük a szükséges szakértelem hiánya, a hajóépítési ismeretekkel rendelkező ellenőrök alacsony száma és szakmai színvonala, illetve a williamstowni hajógyár szűkös kapacitása és tulajdonosi szerkezetének változásai jelentik a problémát. Ugyanakkor a 14 ezer hiba közül a súlyosabbakat – mint az elektromos zavarok, rossz szigetelések, hibás foglalatok és rozsdásodások – állítólag már kijavították.

A hajó egyébként már 2012-ben egy hónapos késéssel ért Ausztráliába, mert kalóztámadás veszélye miatt a tervezettnél hosszabb úton, Dél-Afrika felől érkezett. De az ausztrál védelmi minisztérium ezt leszámítva sem lehet túl elégedett az utóbbi időben, hiszen a 8 milliárd dolláros repülőgép-hordozó programjuk és a 36 milliárdos, 12 tengerattjárós projektjük is késik.

A hajót eredetileg februárban adták volna át, de így legkorábban szeptember közepén kerülhet erre sor, amennyiben sikerrel teljesíti az augusztus 12-én kezdődő utolsó tengeri tesztjeit. A Canberra testvérhajója, a HMAS Adelaide viszont a minisztérium szerint jóval kevesebb problémába ütközött a gyártás során, és elképzelhető, hogy határidő előtt, már 2016-ban átadják.

Rovatok