Index Vakbarát Hírportál

Közvetlenül köti össze a telefonokat egy új antenna

2014. július 17., csütörtök 19:44

Egy olyan antennát fejlesztenek mobilokhoz, amivel adótornyok, műholdak vagy WiFi nélkül, közvetlenül tudnak kommunikálni egymással a telefonok. Az ötlet a Sandy hurrikán alatt fogalmazódott meg a goTenna nevű cég alapítójának fejében, mert akkor az adótornyok is megsérültek, vagy az áramszünet miatt nem működtek.

A tornyok nélkül pedig a telefonok nem tudtak kommunikálni egymással. A goTenna viszont közvetlenül két telefon között létesít kapcsolatot, ezért semmilyen más infrastruktúrára nincs szüksége.

A mobilhoz Bluetooth-on kapcsolódik a goTenna, ami 30 órán keresztül használható (vagy három napig, ha csak ritkán használjuk). Az antennák kódolt kapcsolatot létesítenek egymás közt és az NSA-botrány utáni időkben az sem elhanyagolható előny, hogy az üzeneteket nem tárolja semmilyen szerver.

Az eszköz jól jöhet fesztiválokon (amikor a túl sok mobil miatt nincs térerő), kiránduláson, katasztrófák idején de külföldön is, mert így nem kell roamingdíjat fizetni.

Az antenna hatótávolsága maximum 50 mérföld (80 kilométer), ami függ a környezettől: városban például csak néhány kilométer lehet a hatótávolság, míg egy nyílt mezőn fordulhat elő a 80 kilométer. Az antenna ára 300 dollár (69 ezer forin) lesz, de előrendelve csak 150 dollár (35 ezer forint), írja a Mashable.

Rovatok