Index Vakbarát Hírportál

Hekkelje meg Észak-Koreát!

2014. július 22., kedd 10:57

A Human Rights Foundation (HRF), vagyis az Emberi Jogok Alapítványa szeptember 2-tól kétnapos továbbképzést tart nyugati aktivistáknak arról, hogy csempésszenek be adatokat a világtól hermetikusan elzárt Észak-Koreába. Ha úgy tetszik, felvilágosító kampányról van szó, ahol az önkéntesek akár az életüket is kockáztathatják.

A kétnapos eseményen arra fogják oktatni a nyugati delegáltakat, hogy miként juttathatnak adatokat Észak-Koreába – például pendrive-on, CD-ken vagy rádió- és tévéadásokkal.

A HRF már régóta foglalkozik az észak-koreaiak felvilágosításával. Ahogy a Wired is megírta, egy korábbi akciójuk során Wikipédiával feltöltött USB-s adathordozókat juttattak ballonokkal a határ mögé. Erre már a koreai rezsim is reagált: ha az aktivisták így folytatják, előbb-utóbb lőtávolba kerülnek, és akkor elvágják a torkukat.

A tájékoztatásra viszont szükség van. Az észak-koreaiak gyakorlatilag semmit nem tudnak a világról. A fővárosban, Phenjanban élő kevesek nem élnek olyan rossz körülmények között, de a több mint húszmillió lakos a legsötétebb sztálinista diktatúrában tengeti a mindennapjait.

Rovatok