Index Vakbarát Hírportál

Egy Windows lesz, mindenhol, mindenre

2014. július 23., szerda 14:39

Multiplatform operációs rendszert készít a Microsoft – mondta a cég vezérigazgatója, Satya Nadella, amikor a vállalat negyedéves pénzügyi eredményeiről beszélt. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a Windowsnak csak egy verziója lesz: az fut majd az okostelefonokon, tableteken és számítógépeken is. Nadella szerint ez a Windows-verzió minden képernyőmérethez igazodni tud.

Amikor még Steve Ballmer volt a cég vezérigazgatója, a Microsoftnál több csoport dolgozott a Windows különböző verzióin – mostantól egy csapat lesz, akik közös architektúrával dolgoznak. Nadella arról nem beszélt, hogy a Windows, a Windows Phone és az Xbox operációs rendszere miben fog különbözni egymástól, de arról igen, hogy a felhasználók és fejlesztők egyaránt profitálhatnak a közös platform előnyeiből.

A közös operációs rendszer előnyeivel a Microsoft már korábban is foglalkozott. Áprilisban például egy fejlesztői konferencián bemutatták azokat az eszközöket, amikkel a közös operációs rendszerre lehetne multiplatform alkalmazásokat készíteni. A Microsoft ugyanis olyan alkalmazásokat szeretne, amik minden windowsos platformon futtathatók lennének.

Rovatok