Index Vakbarát Hírportál

Ismét szárnyalt a brit szuperdrón

2014. július 23., szerda 16:44

Második tesztsorozatát is teljesítette a brit BAE Systems által fejlesztett pilóta nélküli harci repülőgép, a kelta villámisten után elnevezett Taranis. A BAE mérnökei által szuperlatívuszokban emlegetett drón hathónapnyi tesztelés után gördült be újra a hangárba – akkora titokban, hogy a cég szóvivői március óta hallgattak róla.

A prototípusról mindenesetre közöltek néhány fontos részletet: a nyílhegy formájú, tízméteres szárnyfesztávolságú lopakodó egyaránt alkalmas lesz felderítésre és megfigyelésre, illetve földi és légi célpontok likvidálására. A tesztek során a drón automatikusan állt ki a hangárból és végezte el a felszállást, majd a célpont bemérését követően navigációs tervet készített, és szimulált támadást hajtott végre. A kárfelmérés után a Taranis visszatért a bázisra, és sikeresen landolt a leszállópályán. A műveletek végrehajtása során a BAE mérnökei felmérték a drón mesterséges intelligenciáját, kommunikációs és lopakodórendszerét, illetve a hajtóművek szerkezeti integritását.

A csúcstechnológiának persze megvan az ára: a Taranis fejlesztése mintegy 316 millió dollárt emésztett fel – ennek harminc százalékát a BAE, nagyobb részét pedig a brit védelmi minisztérium állta. A gép építésébe ugyanakkor több amerikai céget is bevontak, köztük a General Electrickel és Triumph Grouppal.

A lopakodóhoz kifejlesztett technológiából egyébként nemcsak a brit légierő profitál majd: a projekt egyes vívmányait valószínűleg a Jövő Légi Harcrendszere (Future Combat Air System – FCAS) névre keresztelt közös brit-francia kezdeményezés keretében is felhasználják majd új lopakodó drónok fejlesztésére.

Rovatok