Index Vakbarát Hírportál

Kiber-polgárháború dúl Irakban

2014. július 23., szerda 15:25

Bár a terrorszervezetek körében nem újdonság az internet és a közösségi média használata (gondoljunk csak a twitelő szomáliai terroristák kálváriájára), az ISIS (Iraki és Levantei Iszlám Állam) pr-osai valószínűleg minden kollégájukat lepipálták ezen a téren. Az Észak-Irakot valósággal bekebelező, újonnan Iszlám Állam néven futó szervezet már korábban is kitűnt profin összevágott robbantásos videóival és sajátos Call of Duty-kampányával, most pedig úgy tűnik, profi hekkerek alkalmazásával emeli a téteket.

Az Intel Crawler biztonsági cég adatai szerint az elmúlt hetekben jelentősen nőtt a térségben a kibertámadások száma. Bár ezek nem köthetők egyértelműen az Iszlám Államhoz, valószínű, hogy a terroristák már nemcsak propagandacélokra, hanem információszerzésre is használják az internetet. Az Intel Crawler szerint a malware- és kémprogramos támadások célpontjai elsősorban a polgárháborúban aktív csoportok tagjai, illetve azok rokonai és barátai.

A támadók jellemző módszere, hogy a közösségi média felhasználásával olyan üzeneteket juttatnak el a célpontoknak, melyek témája szinte reflexszerű kattintásra sarkallja őket – legyen szó síita muszlimokról, vagy épp a szíriai elnök terrorszervezetekhez fűződő kétes kapcsolatairól. Az üzenet megnyitásával megfertőződött készülékek ezután a támadó irányítása alá kerülnek: a hekkerek kémprogramokkal és keylogger szoftverekkel követhetik az áldozat minden virtuális lépését; képernyőképeket, sőt tényleges fényképeket is készíthetnek a készülékek kameráival.

A támadások elsődleges célja tehát az információszerzés: a milicisták így első kézből értesülhetnek az ellenük szervezett támadásokról és tüntetésekről, illetve könnyűszerrel beazonosíthatják a rivális csoportokat támogató civileket.

Rovatok