Index Vakbarát Hírportál

Hőkamerás kiegészítő készül iPhone-hoz

2014. július 25., péntek 18:41

Hőkamerás kiegészítőt lehet venni augusztustól az iPhone-okhoz. Igen, hőkamerásat, amivel éjjel is lehet látni, és amivel kis túlzással be tudunk majd nézni a szomszédaink lakásába is. A falon keresztül. Dzsohar Carnajevet, a bostoni maratonon robbantó terroristát is hőkamerával fogta el a rendőrség.

A kiegészítő egy jó vastag hátlap az iPhone-hoz (a súlya 110 gramm, majdnem annyi, mint a telefoné), amiben saját akku és egy hőkamera van. A kiegészítő az 5 vagy 5s iPhone-ra közvetíti a képet, amit rávetít a telefon saját kamerája által látott képre. Várhatóan augusztustól lehet majd kapni a kiegészítőt, előrendelve 349 dollárba (80 ezer forintba) kerül, írja a Mashable.

A termék promóvideójában azt mondják, hogy például a házunk hőszigetelését, a túlmelegedő elektromos alkatrészeket, az éjjel az erdőben mászkáló veszélyes állatokat és a lázas gyerekünket nézhetjük majd meg, ami igaz. De egy komoly problémát is felvet a technológia: a hagyományos falak, amik a magánéletünket védik, egy kicsit átlátszóak a hőkamerák számára.

Házkutatás, ha hőkamerával nézem a házad?

2001-ben amerikai rendőrök egy hőkamerával látták meg, hogy Danny Lee Kyllo garázsa és a ház egyik fala sokkal melegebb, mint az épület többi része, vagy mint a szomszédos házak. Mivel a marihuána termesztéséhez sokan használnak nagy teljesítményű fűtőlámpákat, a rendőrök a hőkamera képe alapján szereztek egy házkutatási engedélyt és meg is találták a kábítószernövényeket.

Kyllo fellebbezett, az ügy végül eljutott az amerikai legfelsőbb bíróságig, ahol azt mondták, hogy a rendőrség alkotmányellenesen járt el. A bíróság nagyon szoros, 5:4 arányú döntése szerint a hőkamerás vizsgálat sérti a magánszférát és csak házkutatási engedéllyel lehet alkalmazni.

A 13 éves döntésben Scalia bíró felvetette, hogy a helyzet változhat, ha általánosan elterjednek a hőkamerák. Lehet, hogy ez most fog megtörténni és a bíróság változtatni fog az álláspontján. Európában egyébként hagyományosan szigorúbban veszik a magánélethez való jogot, mint az USA-ban, úgyhogy nem kizárt, hogy lesz még egy-két szava az EU hatóságainak ehhez a termékhez is.

Rovatok