Index Vakbarát Hírportál

Putyinnak nem tetszik az anonim internet

2014. július 25., péntek 13:52

Az orosz szövetségi kormány 111 ezer dollárt ajánl annak, aki fel tudja törni a láthatatlan weben anonimitást biztosító Tor szoftvert ; így akarják megtudni, hogy ki használja azt. Az orosz belügyminisztérium augusztusig várja a jelentkezéseket; a lépést állítólag nemzetbiztonsági okok indokolják, így csak orosz cégek vehetnek részt a pályázaton.

A láthatatlan web (amit deep webnek is szoktak nevezni, egyébként tévesen) az internetnek az a része, amire a keresőmotorok nem látnak rá. Mivel a Torhoz hasonló rendszerek többszintű titkosítást használnak, biztosítják a felhasználók anonimitását is, valamint cenzúrázott internetes tartalmakhoz is hozzáférhetnek.

A Tor fejlesztését az amerikai hadsereg megbízásából kezdték, és a szövetségi kormány is több millió dollárral támogatta. A Tor segítségével éppúgy lehet Magyarországon holland ecstasyt venni, mint egy undorító diktatúrában letiltott nyugati napilapot olvasni, vagyis nem úgy katonai szoftver, mint mondjuk az urándúsítókat támadó Stuxnet – sőt, a Tor nyílt forráskódú.

A Tor nemcsak az oroszoknak szúrja a szemét, hanem az azt fejlesztő amerikaiaknak is. Az Edward Snowden volt NSA-alkalmazott által kiszivárogtatott dokumentumok szerint az amerikai kormány rengeteget költött az anonim felhasználók azonosítására, illetve a Tor titkosítási protokolljának feltörésére. Ennek ellenére a Tor még mindig anonim, és kétszázezer felhasználója van.

Egyesek szerint Oroszország azért próbálja megtörni a Tor anonimitását, hogy a Putyin-kormány jobban kontroll alatt tarthassa az információáramlást. A 2010-es magyar médiatörvény-tervezet ismerőinek valószínűleg nem hat újdonságként a blogok állami regisztrációja; nálunk nem ment át a tervezet, ehhez képest Oroszország most pont ezzel kísérletezik. A hivatalos sajtótól a bloggerekig mindenkit ellehetetlenítettek; érthető, hogy a láthatatlan web a frászt hozza rájuk. Főleg, hogy az oroszországi Tor-fehasználók száma az elmúlt hónapokban megszaporodott.

Rovatok