Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz szükség többé olvasószemüvegre?

2014. július 28., hétfő 11:38

Nemsokára kukába dobhatják szemüvegüket azok, akik tévé- vagy monitornézéshez használják: amerikai kutatók olyan kijelzőt fejlesztettek, ami korrigálja a látáshibát. A technológia olyan algoritmusokat használ, amelyek megváltoztatják a kijelzőn megjelenő képet, majd ezt kombinálják egy fényszűrővel.

Az algoritmus minden egyes pixel fényét megváltoztatja, így amikor átmegy az apró műanyag szűrőn, a fénysugarak úgy érik el a retinát, hogy már éles képet láthatunk. A kutatók szerint az alapötlet az, hogy előre kiszámolják, a szem hogyan fogja eltorzítani a képernyőn megjelenő képet, amit később kontaktlencsével vagy szemüveggel korrigálunk - és ennek megfelelően korrigálnak, így élesnek látszik, ami megjelenik.

Brian A. Barsky a University of California kutatója szerint lényegében visszacsinálják, amit a nem jól látó szem tesz a képpel. A kutatásban részt vesz az MIT és a Microsoft is. A tudósok szerint a technológia nemcsak olyan problémák ellen lehet jó, amelyeket ma már lencsével javítani tudunk, hanem a szférikus aberrációban szenvedőknek is jól látható képet adna: ők bizonyos részeit a képnek torzan látják.

A kutatók egy Vincent Van Gogh önarcképen és egy iPod Touchon mutatták be a technológiát: a rossz szemet fényképezőgépek optikájával szimulálták. A kutatásban résztvevők szerint pár éven belül már használható lehet a módszer, egyelőre egy prototípust kell építeni: és még megoldandó problémák is vannak, az élesítés például csak akkor működik rendesen, ha a szemlélő nem mozog. Egyszerre több, különböző látásproblémákkal küzdő embernél pedig csak egyikükhöz alkalmazkodhat egyelőre, de a kutatók már dolgoznak azon, hogy ez ne maradjon így.

Rovatok