Index Vakbarát Hírportál

Monopolvádak a Microsoft ellen Kínában

2014. július 29., kedd 13:26

Kína ellenőrzés alá vonta a Microsoftot, mivel a felügyeleti szervek szerint a cég monopolhelyzet kialakítására törekszik az országban – jelentette kedden a kínai állami média. A Microsoft megerősítette az értesüléseket, de a részletekről nem beszéltek. A Kínai Népköztársaság Állami Ipari és Kereskedelmi Igazgatósága (SAIC) a Microsoft több kínai központját is felkereste; jártak a pekingi irodában, a sanghaji központban, illetve a kantoni és csengdui székhelyeken is.

A kínai kormány és a Microsoft kapcsolata nem felhőtlen. Májusban Kína megtiltotta a Windows 8 operációs rendszer használatát a kormányzati számítógépeken, mivel állítólag nem elég biztonságos. Ugyancsak májusban az amerikai kormány emelt vádat a kínai hadsereg öt tagja ellen, akikről feltételezik, megpróbálták feltörni a Microsoft rendszerét, hogy üzleti titkokhoz férjenek hozzá.

A Microsofttal szemben már korábban is indítottak antitröszt-vizsgálatokat. Minden idők egyik legmagasabb büntetését, 731 millió dollárt kellett kifizetniük az Európai Uniónak tavaly márciusban, amiért a saját böngészőjét, az Internet Explorert erőltette rá a felhasználókra, nem hagyva meg nekik a szabad választás lehetőségét.

Rovatok