Index Vakbarát Hírportál

Robotautók mehetnek a brit utcákra

2014. július 30., szerda 16:30

Jövő januárban már sofőr nélküli autókkal is találkozhatunk a brit utakon, a közlekedési hatóság ugyanis engedélyt adott az autonóm járművek nyilvános tesztelésére. A robotautókat eddig csak privát utakon lehetett kipróbálni.

Vince Cable gazdasági miniszter és George Osborne pénzügyminiszter is támogatta a szabályozást, hogy az Egyesült Királyságban is be tudjon indulni a robotautók fejlesztése is tesztelése.

Az előrelátó brit kormány már tavaly kiadott egy Nemzeti Infrastruktúra Tervezet elnevezésű dokumentumot, amelyben elkötelezi magát a robotautók és más autonóm rendszerek fejlesztése mellett. Arról azonban még nem írnak, hogy ezeknek mikorra kell kiépülniük.

A robotautók eleinte csak három város területén közlekedhetnek, ezeknek a kiválasztása még folyamatban van. A brit közlekedési tárca mindenesetre már elkülönített 10 millió fontot az autókkal kapcsolatos kutatásokra. Kétféle autót fognak kipróbálni: az egyik típus teljesen önálló lesz, tehát egyáltalán nem ül benne sofőr, míg a másik csak addig vezet önállóan, amíg a kormánynál ülő sofőr át nem veszi az irányítást.

Rovatok