Index Vakbarát Hírportál

Csuklóra szerelt hűtőborda váltja le a légkondit

2014. augusztus 1., péntek 15:33

Véget érhetnek a légkondinál vívott harcok, amikor az egyik kolléga 15 fokra állítaná a termosztátot, a másik pedig sállal és kabáttal védené meg magát az extrém irodai időjárás kellemetlen hatásaitól. Az MIT mérnökei azt a megoldást találták ki, hogy inkább az embereket hűtik le, és nem az őket körülvevő levegőt.

A különböző testrészeink helyi hűtése nagyban befolyásolja a hőérzetünket, és nagy hangsúly van az érzékelésen – mondta Sam Shames, az újfajta hűterendszer egyik fejlesztője. Amikor egy hideg tárgyat szorítunk a testünkhöz, vagy beleugrunk egy hűvösebb vizű tóba, a testünk egy idő után alkalmazkodik, és nem érzi a környezetet hidegnek.

Wristify nevű eszközük egy hőelektromos karkötő, amely a testhőmérsékletünket hideg vagy meleg impulzusokkal befolyásolja – attól függően, hogy éppen mire van szükségünk. A prototípus az MIT egyik háziversenyén tízezer dollárt nyert, amiből folytatni tudják a fejlesztést. A boltokba szánt eszköznek nemcsak jól kell hűtenie, de szépnek is kell lennie, hogy az emberek hajlandók legyenek hordani.

Környezetvédelmi ügy

A légkondi kérdése túlmutat az irodai harcokon: az Egyesült Államokban az energiahasználat 16,5 százaléka megy el a lakások és irodák hőmérsékletének szabályozására. Kínában, Indiában és Brazíliában, ahol az időjárás miatt igény biztosan lenne a légkondikra, még csak most kezd felzárkóznia a lakosság. Az USA-ban 2007-ban a lakások 87 százalékában volt légkondi, míg Brazíliában csak 11 százaléknak, Indiában pedig 2 százaléknak.

Ha meg akarjuk előzni a globális klíma felmelegedését, akkor érdemes elgondolkodni, hogy miként klimatizáljuk a lakásokat, illetve az embereket.

Rovatok