Index Vakbarát Hírportál

Moszkva az Apple forráskódjait akarja

2014. augusztus 1., péntek 10:58

Az orosz kommunikációs miniszter, Nikoláj Nikiforov múlt héten meglátogatta az SAP és az Apple orosz képviseletét, és a Reuters hírügynökség szerint azzal a szándékkal, hogy elkérje e cégektől a termékeik forráskódját. A lépés egyáltalán nem meglepő, a Microsoft már 2002 óta együttműködik az orosz hatóságokkal.

Amióta Edward Snowden kitálalt az Egyesült Államok nemzetbiztonságának piszkos ügyeiről, világszerte arra törekednek a hasonló állami szervezetek, így az orosz nemzetbiztonság is, hogy erősítsék védekező képességüket. Ennek igen fontos része, hogy meg kell vizsgálniuk az általuk használt hardverek és szoftverek működését, vannak-e azokban más országok által kihasznált hátsó kapuk.

A képlet egyszerű, mondta Nikiforov: akik megmutatják a programok forráskódjait, azok nem titkolnak el semmit, de aki nem hajlandó együttműködni Oroszországgal, azoknak a termékeik rejtett képességekkel rendelkezhetnek.

Egyáltalán nem biztos, hogy ennek hatására kiadja az Apple a kódjait. A Microsoftnak mindig is fontosak voltak az állami, vállalati megrendelések, és Oroszország hatalmas piac. Az Apple ezzel szemben a fogyasztók körében versenyez, emberek milliói vágynak a legújabb termékeire.

Az is a kódok megosztása ellen szól, hogy az orosz hekkerek igencsak aktívak, rendszeresen támadnak meg küldföldi célpontokat. Ha véletlenül többet megtudnának az Apple rendszereiről, annak eddig ismeretlen hibáiról, az éppen az oroszok kémkedését segítené elő.

Rovatok