Index Vakbarát Hírportál

Egyetlen órányi videojátéktól boldogabb a gyermek

2014. augusztus 4., hétfő 10:44

Pozitív hatással vannak a videojátékok a gyermekek fejlődésére, de csak akkor, ha korlátozzuk a kütyük használatát – derül ki az Oxford Egyetem tanulmányából. Andrew Przybylski kísérleti pszichológus vizsgálatából kiderült, hogy aki naponta egy óránál rövidebb ideig játszik konzollal vagy mobiltelefonnal, az kiegyensúlyozottabb, mint akik egyáltalán nem játszanak.

Ugyanakkor aki túlzásba viszi a játékot, és több mint napi három órán át nyomkodja a gépeket, az kevésbé elégedett az életével. 

A kutatás eredményei brit felméréseken alapulnak, amelyekben ötezer 10-15 éves korú gyermeket faggattak játszási szokásaikról, hogy mennyi időt töltenek videojátékkal egy tipikus iskolai napon.

A megkérdezettek 75 százaléka naponta játszott videojátékokkal. Aki egy óránál kevesebbet játszottak, azok közt többen voltak, akik elégedettek voltak az életükkel és sikeresek voltak a társaságban is. Nekik kevesebb érzelmi problémájuk volt és kevesebb hiperaktív volt a köreikben.

Ennek az elehet az egyik oka, hogy a videojátékok közös beszédtémát adnak a gyerekeknek. Aki nem ismeri a ezeket a játékokat, az könnyen a társaságon kívül találja magát. Ugyanakkor, akik több mint 3 órán át játszottak, azok voltak a legkevésbé kiegyensúlyozottak. Przybylski azt is fontosnak tartja, hogy bár a videojátékok szerepe statisztikailag jelentős, ennél jóval fontosabbak az erős családi kapcsolatok. 

Rovatok