Index Vakbarát Hírportál

Ennyi jelszót még senki nem nyúlt le

2014. augusztus 5., kedd 22:52

Az amerikai Hold Security úgy tudja, egy orosz bűnszervezet annyi internetes jelszót ás felhasználónevet szerzett meg, mint még senki korábban. A millwauukee-i cég szerint a hackerek 1,2 milliárd felhasználónév-jelszó kombinációt loptak el, de ötszázmillió email-címhez is hozzájutottak.

Nem kifejezetten amerikai weboldalalat céloztak meg, onnan szereztek adatot, ahonnan csak tudtak, egészen kis oldalaktól a nagy adatbázisokig. Ezek között sok olyan honlap van, ami még mindig sebezhető, idézi a New York Times a cég szakértőjét, aki különböző okokból nem akarta megnevezni az érintett oldalakat, nem is mindenkit tudtak értesíteni még.

A lap által megszólaltatott biztonsági szakember, Avivah Litan elmondta, a cégeknek ki kell találniuk valamilyen biztonsági megoldást, és nem csupán felhasználó név és jelszó alapján azonosítani a felhasználókat.

A hackerek eddig nem éltek vissza az ellopott adatokkal, inkább arra használták azokat, hogy telespammeljék a közösségi oldalakat. Az elkövetők egyébként a húszas éveiben járó orosz férfiak lehetnek, akik az ország déli régiójában, Kazahsztán és Mongólia közelében élnek. Amatőr spammerekként kezdték 2011-ben, de idén tavasszal rákapcsoltak, és a nyáron már nagyüzemben loptak adatokat.

Rovatok