Index Vakbarát Hírportál

A Sony nem gyárt több e-könyv-olvasót

2014. augusztus 6., szerda 13:47

A Sony leállítja utolsó e-könyv-olvasója, a PRS-T3 gyártását – jelentette be a vállalat szóvivője. Bár a Sony Reader továbbra is elérhető lesz az üzletekben, újabb szállítmányok már nem fognak érkezni. A vállalat a szintén japán tulajdonú Kobónak adja el külföldi piaci részesedését – a Reader-tulajdonosok a jövőben tőlük számíthatnak technikai támogatásra.

A döntés mögött a vállalat drasztikus újraszervezési törekvése áll, melynek eredményeképp a japánok már több fronton feladták a harcot a konkurensekkel. Februárban a Sony bejelentette, hogy veszteségei miatt kivonul a személyi számítógépek piacáról, eladva az 1996-ban alapított Vaio brandet. Bár a küszködő japán óriás az első piaci negyedévben komoly, 261 millió dolláros profitot termelt, ez a siker nagyrészt az új PlayStation 4 eladásainak volt köszönhető. A konzolőrület lecsengésével azonban a Sony nem számít sok jóra: előrejelzésük szerint a teljes piaci év során mintegy 500 millió dollár lesz a vállalat vesztesége.

Bár a kétezres évek második felében jelentős sikereket értek el, a Sony egyre inkább kiszorult az e-könyv-olvasók piacáról az Amazon, a Barnes & Noble és a Kobo mellett. Az utóbbi években ráadásul maga a kereslet is jelentősen visszaesett – piaci elemzők szerint az olvasók nehezen tudják felvenni a versenyt a táblagépekkel és az okostelefonokkal.

A Sony egyébként valódi úttörőnek számított az e-könyv olvasók piacán: a tíz éve bemutatott Librie volt az első olyan olvasó, ami a ma is meghatározó e-tinta technológiát használta.

Rovatok