Index Vakbarát Hírportál

Extrém hernyótalpassal támad az USA

2014. augusztus 6., szerda 09:28

Különleges partraszálló járművet tesztelt az amerikai haditengerészet egy júliusi hadgyakorlat során a Hawaii-szigeteken. Az Ultra Heavy Amphibious Connector (ultra nehéz kétéltű összekötő, UHAC) egy olyan, a víz felszínén közlekedő teherjármű, ami a partközelben megálló hadihajókról szállítják a partra a katonákat és eszközöket. Az UHAC különlegessége, hogy valójában egy légkamrákból összeállított lánctalppal hajtja magát, ami egyszerre tartja a felszínen és hajtja meg a járművet.

A hawaii Navatek nevű cég fejlesztése egyelőre még csak egy 1:2 arányú prototípusként létezik, de már így is sikerrel hajtotta végre a tesztfeladatot: többször is megtette a USS Rushmore és a part közti távolságot, és mind a hajó rakterében, mind a parton képes volt a ki- és berakodásra. A szállítmány egy dzsip volt. Az UHAC jelenleg 13 méter hosszú, 8 méter széles és 5 méter magas. A teherbírása 190 tonna, és ezt a terhet (ami nagyjából három harckocsinak megfelelő tömeg) akár 370 kilométer messzire is el tudja vinni.

UHAC - kétéltű logisztika szállítmányozó

Bár a partraszállás és a kirakodás feladatára már van megoldása a haditengerészetnek, az UHAC gyorsabban és sokoldalúbban oldja meg a problémákat, ráadásul a parton ugyanolyan mozgékony marad, mint a vízben, hiszen a lánctalp a part menti homokban sem akad el, és 3 méter magas akadályokat is le tud küzdeni.

Rovatok