Index Vakbarát Hírportál

A Google biztonságosabb böngészést ígér

2014. augusztus 7., csütörtök 17:14

A Google két elemzője a napokban bejelentette, hogy a legnépszerűbb keresőmotor a jövőben a titkosítást használó weboldalakat fogja előre sorolni találati listáján. A vállalat célja, hogy a felhasználók adatai ne kerüljenek illetéktelen kezekbe.

A https URI-sémát használó weboldalak titkosítják a felhasználó és a szolgáltató közötti adatforgalmat – ellentétben a kódolatlan http-alapú kommunikációval. Az adatok titkosítását a laikus felhasználó is észlelheti, hiszen a sémát használó honlapok címe a https (s mint „secure”, azaz biztonságos) kóddal kezdődik, a böngésző pedig általában egy lakatot mintázó ikonnal jelzi a kódolást.

A Google egy ideje már kísérletezik a biztonságos weboldalak kiemelésével, a fejlesztők szerint pedig kifejezetten ígéretes eredményeket értek el. Az új szűrő egyelőre csak a lekérdezések egy százalékát érinti, ám ez az arány a jövőben jelentősen nőni fog.

Az új módszerrel a Google bevallottan a https-séma használatára akarja ösztönözni a szolgáltatókat, akiknek nyilvánvaló érdeke, hogy oldalaik minél előkelőbb helyen tűnjenek fel a találati listán. Bár korábban számos szolgáltató arra panaszkodott, hogy a kódolás komoly költségekkel, sőt az adatátviteli sebesség lassulásával jár, a Google szerint a legújabb titkosítási technológiák minimalizálják ezeket a problémákat.

Bár a vállat döntése roppant önzetlennek tűnik, az új eljárás mögött valószínűleg a közelmúltban kirobbant lehallgatási botrányok állnak, ami különösen az amerikai felhasználókat rémítette meg az NSA árnyékában. A Google már 2011 óta használja a https-sémát saját e-mail rendszerében, a képet ugyanakkor tovább árnyalja, hogy a vállalat minden egyes üzenetet átvilágít biztonsági okokból – igaz, így buknak le például a pedofilok is.

Rovatok