Index Vakbarát Hírportál

Ők keresnek a legjobban a Szilícium-völgyben

2014. augusztus 7., csütörtök 12:27

A New York Times közzétette a legjobban fizetett amerikai cégvezérek 200-as toplistáját. Az összeállításban a legalább egymilliárd dollár értékű cégek vezérigazgatói szerepelnek, akiknek egyébként a tőzsdei szabályok miatt nyilvános a fizetési csekkjük. Bár egyre népszerűbb dolog a nagy cégek milliárdos vezetői között a saját fizetésük jelképes egy dollárra csökkentése (Steve Jobs volt az első ilyen, azóta követték sokan), de azért nem kell sajnálnunk őket: a pénzük nagy része különféle extra juttatásokból, bónuszokból és részvényopciókból áll össze. Mi most a listán belül a techcégek vezéreinek zsebében turkálunk kicsit.

Az IT-szektor cégei 28 vezérigazgatóval képviselik maguikat a 200-as toplistán, közülük minössze három nő (Virginia Rometty az IBM-től, Meg Whitman a HP-től és Marissa Mayer a Yahoo-tól). A hivatalos fizetések általában évi 500 ezer és egymillió dollár között mozognak, az igazán nagy pénzek a részvényekben és részvényopciókban vannak. Ilyet minden nagy cég ajánl a felső- és középvezetőinek, arról van szó, hogy a fizetésük mellé adott mennyiséget kapnak a cég részvényeiből is, plusz lehetőséget arra, hogy az adott negyedév legalacsonyabb árfolyamán vegyenek meg bizonyos mennyiséget a cég papírjaiból. Ezzel az alkalmazott egyben tulajdonossá is válik, ami sokat tud dobni a motiváción. Persze csúcsvezetők esetében ezeket az összegeket nem lehet készpénzként kezelni, hiszen ha kitudódik, hogy egy vezérigazgató eladja a saját cége részvényeit, az pánikot indíthat el a tőzsdén, megrendíti a cég iránt a bizalmat és leveri az árfolyamot.

A legjobban fizetett tíz techcégvezér közé évi 21 millió dolláros juttatással lehetett bejutni, ez havi 415 millió forintnak felel meg, természetesen bruttóban, adózás előtt, mint az összeállításban szereplő összes többi szám. A top10-ből feltűnően hiányoznak a legnagyobb szilícium-völgyi óriások, sehol a Google, az Apple, a Microsoft, a Facebook, az Amazon. Az élbolyban vannak viszont olyan, kevéssé ismert cégek főnökei, mint a Nuance Communicationsé (az Apple Sirije mögött álló technológia fejlesztője) vagy a Solera Holdings biztosítási szoftvereket fejlesztő vállalaté.

Az első három helyezett mind meglepő, de mind más miatt. A harmadik helyre a LinkedIn vezérigazgatója, Jeff Weiner jött be. A cég remekül prosperál, Weiner viszont a tavalyi listán még sehol nem volt. Azóta azonban 4000 százlékos fizetésemelést szavazott meg saját magának, így már 49 millió dolláros évi fizetése van (havi 966 millió forint). A második a szebb napokat is látott, pár éve az összeomlás szélén egyensúlyozó Zynga, ami facebookos játékokban utazik, de a Farmville óta nem tud igazán nagyot dobni. A cég az Electronic Arts játékkiadó óriástól igazolta le tavaly az egyik felsővezetőt, Don Mattricket, akinek már az első évében 57,8 millió dollárt adott (havi 1,14 milliárd forint).

A legjobban fizetett cégvezér pedig a hivatalosan évi egy dollárért, valójában évi 78,4 millióért dolgozó Oracle-nagyvezér, Larry Ellison. A havi másfél milliárd forintnak megfelelő fizetése ráadásul kevesebb, mint a tavalyi volt, amikor majdnem évi százmilliót utalt neki a cég. Ellison fényűző életmódjáról, luxusjachtjairól, magánrepülőiről, villáiról ismert egyébként, illetve arról, hogy 2012-ben vett magának Hawaii-n egy saját szigetet. A végrendelete szerint halála után a vagyonának 95 százalékát jótékony célú szervezetek kapják.

Rovatok