Index Vakbarát Hírportál

Ultrahangos akkutöltő készül

2014. augusztus 7., csütörtök 10:27

Forradalmi változást hozhat a hordozható kütyük tervezésében az ultrahanggal működő akkutöltő, mert ha mindenhol folyamatosan energiát tudunk sugározni az eszközeinkre, akkor elég lesz kisebb méretű akkumulátorokat beléjük szerelni.

Ez tulajdonképpen az akkuk wifije,

mert egy ultrahanggal lefedett szobában folyamatosan áramlik az energia a készülékünkbe, mint ahogyan a wifi hotspotok állandó netkapcsolatot biztosítanak.

Szinte véletlen, hogy elkészült ez a töltő, a feltaláló Meredith Perry ugyanis eredetileg asztrobiológusnak készült, és az volt a célja, hogy az élet nyomait kutassa a távoli bolygókon. Egy főiskolai innovációs versenyre készítette el azt az eszközt, amely az elektromos áramot ultrahanggá alakítja, majd a levegőn áthaladó hangot a fogadó eszköz visszakonvertálja árammá.

Perry cége, a uBeam szerdán jelentette be, hogy elkészült egy teljesen működőképes prototípussal, és már folyamatban van a fogyasztóknak szánt változat fejlesztése. A uBeam töltőállomásai laposak, felszerelhetők egy szoba falára. Az okostelefonok és laptopok töltéséhez is csak egy vékony átalakítóra van szükség. Az ultrahang nagy távolságból is működik, szemben az indukciós töltőkkel, amelyek csak közvetlen közelről tudják tölteni az akkukat. 

A uBeam úgy látja, két éven belül a boltokba kerülhet a töltője. Perry kétféle terméket tervez, az egyiket kisebb szobákba szánják, a másikkal viszont stadionokat, reptereket, konferenciatermeket akarnak felszerelni.

Egyetlen komoly hátránya van az ultrahangnak: nem hatol át a falakon. Emiatt minden szobába külön töltőt kell telepíteni, míg egyetlen wifi routerrel egy egész házat le tudunk fedni interneteléréssel.

Rovatok