Index Vakbarát Hírportál

Büntetik a névtelen kínai csetelőket

2014. augusztus 8., péntek 17:06

Bár a kínai hatóságok töretlenül blokkolják az olyan közveszélyes oldalakat, mint a Facebook, a Twitter, vagy a Google+, a Népköztársaságban számos közösségi portál működik szinte azonos funkciókkal. A kormány persze ezekkel sem bánik kesztyűs kézzel, ha a kommunizmus védelméről van szó.

A Xiunha News állami hírportál a minap közölte, hogy a kínai csetalkalmazások felhasználói mostantól csak valódi nevüket megadva vehetik igénybe a szolgáltatásokat. Az Állami Internetes Információs Hivatal döntése alapján a szolgáltatók kötelesek ellenőrizni a felhasználók személyazonosságát, a vizsgálat idejére pedig korlátozzák a már regisztrált csetelők hozzáférését. További szigorítás, hogy az online csevegések a jövőben nem szólhatnak olyan témákról, melyek bármilyen módon sértik Kína nemzeti érdekeit, veszélyeztetik a közrendet és a közerkölcsöt, vagy épp a szocializmus vívmányait.

Az új rendelkezés elsősorban azokat a felhasználókat érinti, akik előfizetés-alapú mobilalkalmazásokat használnak, ám az állam már korábban lecsapott más, ingyenes szolgáltatásokra. 2012-ben hasonló korlátozásokat vezettek be a Twittert másoló Sina Weibo mikroblogon, melynek a legfrissebb adatok szerint több mint 500 millió felhasználója van. A törvény értelmében rágalmazás vádjával kell felelősségre vonni azokat a bloggereket, akik „rémhíreket” terjesztenek az interneten, a bíróságok pedig akár három évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhatnak a vészmadarakra.

Xu Feng, az Információs Hivatal vezető tisztviselője szerint a szabályozásra azért van szükség, mert egyesek rágalmazásra, rémhírek, erőszak és pornográfia terjesztésére használják a világhálót, sőt terrorakciókat is szerveznek a cset legmélyebb bugyraiban. „A szabályozás a szolgáltatások minőségét hivatott javítani, hogy a felhasználók zavartalanul használhassák az alkalmazásokat. Ez a valódi szólásszabadság” – nyugtatta meg Feng a riportereket.

Rovatok