Index Vakbarát Hírportál

Feltalálták az USB-s hamburgersütést

2014. augusztus 8., péntek 13:49

Ön is ébredt már úgy vaksötétben, hajnali kettőkor, hogy de sütnék egy kis malachúst, parázson, most azonnal? Akkor a Biolite Basecampet önnek találták ki. Ez egy fafűtéses kis kerti sütő, nagyjából harminccentis sütőlapján egyszerre nyolc átlagos hamburger is megsüthető. Látszólag semmi extra: kifizet 299 dollárt, hazacipeli a minikályhát, megtömi fával, papírral, begyújtja, a sütőlapra ráteszi a húst...

... és aztán megvilágítja.

Igen, ez a Biofény különlegessége: a sütőlap szélére szerelt kis elektromos lámpa, ami mind az 5 watt teljesítményét a sütőlap megvilágítására fordítja. És a világításhoz szükséges energiáját az égésből nyeri. Ilyet már csináltak korábban is – a Campstove sütőt –, csak ott telefontöltésre fordították azt az energiát, ami itt fénnyé alakul. Hátha valaki szeretne éjjel húst sütni. Ki ne kívánná meg kora hajnalban a halott állatok zsíros-szenes maradványait?

(Protip: ha nincs ledlámpás baltája vagy éjjellátó szemüvege, sötétben ne álljon neki fát vágni.)

Az egésznek a trükkje egy termoelektromos generátor, és egy furmányos ventilátorszerkezet, ami sokkal több forró levegőt tud a generátorba juttatni, így hatékonyabban működhet. Ezt bizonyítja, hogy a Biolighttal már egy GoPro kamerát is tudunk tölteni; ez a modell már kétszer erősebb a telefontöltős Campstove-nál. Mert hát végső soron tényleg erre találták ki: könnyen szállítható, kompakt kis kályhának, amin táborozás közben lehet húst sütni. És közben telefont és kamerát tölteni.

Rovatok