Index Vakbarát Hírportál

Hangvezérlés lehet a Mac gépeken

2014. augusztus 8., péntek 10:22

Három éve mutatkozott be az iOS-es mobileszközökön az Apple Siri asszisztense, amely a hétköznapi nyelven, szóban kiadott parancsokat tudja értelmezni. Ez a digitális eszköz hamarosan az asztali gépeken, az OS X rendszeren is megjelenhet. A kaliforniai vállalat 92 oldalas szabadalmi leírása alapján a Mac gépeken kicsit más funkciója lesz a hangvezérlésnek, harmadik kézként működik majd.

Az iOS-en a Siri külön alkalmazás, használata közben nem tudunk más feladatokat elvégezni. Az asztali számítógépek azonban jóval összetettebb rendszerek egy mobilnál vagy egy tabletnél, akár 4-5 alkalmazás is folyamatosan megnyitva lehet előttünk. Viszont a számítógépen elvégezhető feladatok is olyanok, hogy egyszerre csak egy ablakban tudunk interaktív munkát végezni (billentyűzettel írni, egérrel rajzolni), a többi programablak passzív.

Hangunkkal azonban úgy tudunk újabb akciót kezdeményezni, hogy nem kell levenni a kezeinket az egérről és a billentyűzetről, sem ablakot váltani. Például gépelés közben indíthatunk egy keresést a weben, létrehozhatunk a számítógépen mappákat, vagy elkezhetjük egy email küldését. A szabadalmi leírás szerint a Mac gépekre szánt Siri minden olyan feladatot ismer majd, ami hagyományos módon, egérrel végezhető el.

Ahogy az iOS-es Siri, az asztali verzió is érti majd a természetes beszédet, képes lesz adatok rögzítésére, lekérdezésére, és még a parancsok kontextusát is figyelni fogja. A Macen valószínűleg külön appként is elérhető lesz, amit az ikonjára klikkelve vagy egy egérmozdulattal lehet majd elindítani, de az is elképzelhető, hogy egy "Hey Siri" felkiáltással is életre kelthetjük majd a programot. 

Már csak azt nem tudjuk, hogy az Apple mikor akarja bemutatni a Macre szánt Sirit. Az idén ősszel megjelenő OS X 10.10 Yosemite béta verziójában nincsenek erre utaló nyomok. A Siri letölthető alkalmazásként is megjelenhet az App Store szoftverboltban.

Rovatok