Index Vakbarát Hírportál

Összerakja magát a lapból kivágott robot

2014. augusztus 8., péntek 12:19

Emberi beavatkozás nélkül tudja összerakni magát egy összetett formájú robot, amit az MIT és a Harvard egyetemek közös kutatócsoportja fejlesztett ki. A kisméretű akkuról működő robot szinte teljes egészében lézerrel kivágott alkatrészekből készült, és egyáltalán nincsenek benne csavarok.

Origami polimerekből

Eleinte csak egy lapos lemezt látunk, erre ráhelyezik a motorokat, és a lemezekből néhány másodperc alatt feláll egy háromdimenziós struktúra, amely lépkedve tud előre haladni.

A lézerrel kivágott lemeznek öt rétege van: középen réz, körülötte papír, a külső rétegek pedig alakmemóriával rendelkező polimerek – ez olyan anyag, amely hő hatására megváltoztatja a formáját. A különleges kialakítású lemezhez csatlakoztatnak egy mikroprocesszort, és ez vezérli a rákötött apró motorokat.

Filléres űrkutatás

A kutatók olyan robotot akartak létrehozni, ami gyorsan és olcsón legyártható, nem foglal sok helyet, és önállóan össze tudja rakni magát. Az járt a fejükben, hogy felküldenek az űrbe egy rakás ilyen gépet, amelyek a célállomásnál kívülről érkező utasítások nélkül összeszerelik magukat, és elkezdenek fotózni, videózni, műszerekkel mérni. Így nem kell nagy hatótávolságú kommunikációs eszközöket beépíteni, és több energiát tudnak fordítani az adatgyűjtésre.

A Science tudományos lapban bemutatott szerkezet alkotóit bevallottan a japán papírhajtogatás művészete, az origami inspirálta. Mivel nem használnak csavarokat és zsanérokat, a szerkezet nagyon olcsó: 100 dollárból kijön a legyártása, míg a teste (persze motorok, akku és processzor nélkül) csak 20 dollár.

Rovatok