Index Vakbarát Hírportál

Rendőrökkel tesztelnék az új okospisztolyt

2014. augusztus 8., péntek 22:27

A rendőrséghez kerülhetnek az 58 éves Ernst Mauch tervei alapján készült okospisztolyok, mivel a fegyver kereskedelmi bevezetését rengeteg vita előzte meg az Egyesült Államokban.

A biztonsági tanácsadók szerint a német Armatix által gyártott, Smart System IP1 típusjelű pisztolynak a rendőrségnél lenne a legjobb helye.

Az alapgondolat: ha a technológia elég jó a rendőröknek, elég jó a vásárlóknak is. Az Armatix olyan 9 milliméteres okoslőfegyvert fejleszt, ami elsősorban a bűnüldözőknek terveztek. A vállalat újfajta irányítási lehetőségeket is tervezne a pisztolyhoz az órán kívül – például hangvezérlést.

– írta Michael Rosenwald a Washington Postban.

A Rosenwald által említett óra az okospisztolyhoz tartozik, és csak azzal használható. A James Bond-filmeket idéző, .22-es kaliberű IP1 különlegessége, hogy csak akkor lehet elsütni, ha a közelében érzékeli a speciális karórát, így illetéktelenek nem tudják elsütni.

Amikor a karóra viselője hozzáér a ravaszhoz, a rendszer RFID (Radio Frequency Identification, rádiófrekvenciás azonosítás) ellenőrzést végez, és csak akkor engedi elsütni a fegyvert, ha a tulajdonosa – jelen esetben az óra viselője – próbál lőni vele.

Nem mindenki örül neki

Meglepő, de a fegyvert sokan elutasítóan fogadták az Egyesült Államokban. A fegyvertartási jogokért harcoló National Rifle Association például attól tart, hogy ha az eszköz elterjed, a jövőben minden fegyvertípushoz rendszeresíteni akarják majd az IP1 technológiáját.

A fegyvertulajdonosokat annyira felháborított az új eszköz, hogy a Los Angeleshez közeli Oak Tree Gun Club bolthálózat például kivette az IP1-et a kínálatából. Hasonlóan tett a fővárosi Engage Armament fegyverbolt is, miután a tulajdonost halálosan megfenyegették.

Rovatok