Index Vakbarát Hírportál

Tippeljen, mennyit bukott a Microsoft az új Xboxon

2014. augusztus 11., hétfő 17:02

Egy múlt héten kiadott gazdasági jelentés szerint a Microsoft nagyjából négyszáz millió dolláros mínuszban van egyelőre az új játékkonzol eladásait tekintve. A fejlesztés összesen 2,1 milliárd dollárba került, és az eddigi eladások alapján 1,7 milliárd jött csak vissza.

Természetesen a cég nem egy évre tervezett a konzollal, hazánkban (sok más országhoz hasonlóan) még csak idén szeptemberben kezdik majd el hivatalosan is forgalmazni a gépet, így bőven van még idő a megtérülésre.

Szakértők is figyelmeztetnek arra, hogy nem érdemes ebből az adatból bármilyen következtetést levonni azon túl, hogy az Xbox One teljesen átlagos startot hozott: nem teljesített rosszul, de annyira azért jól sem, hogy kivételes eredményekről beszéljünk. A Sony kicsit jobb helyzetben van a saját, szintén tavaly ősszel piacra dobott, Playstation 4 konzoljával, de elemzők szerint a japán cég eredménye pont az a kivétel, ami erősíti a szabályt.

A Microsoft ugyanakkor a következő években bőven visszatermelheti a fejlesztési költségeket, akár azok sokszorosát is. A gyártási költségek is csökkennek idővel, így egyre nagyobb bevételük lesz az egyes eladott gépeken (vagyis inkább egyre kevesebbet vesztenek majd). A bevétel tekintélyes része természetesen a szoftvereladásokból, illetve a havidíjas extra tartalmakból (az Xbox Live arany fokozatából) folyik majd be. A cég még adós az igazán nagy húzónevek megjelentetésével is, szóval hamar ledolgozzák majd ezt a rongyos 400 milliót. De ha nem, akkor sincs semmi, a cég évente nagyjából 70 milliárdos bevételéből tulajdonképpen a bukást is ki lehetne gazdálkodni.

Rovatok