Index Vakbarát Hírportál

Hoppá, egy jó ötlet a Microsofttól!

2014. augusztus 12., kedd 08:41

Egyre több, a GoPróhoz hasonló akciókamerával készített videó tűnik fel az interneten. Mivel már pár tízezer forintért lehet venni ilyen, a sisakra, autóra, bicikli kormányára erősíthető felvevőket, boldog-boldogtalan lefilmezi, hogy kerekezik a munkahelyére, mássza meg a hegyet, vagy épp ereszt meteorológiai ballont 28 kilométer magasba.

Az így születő felvételekkel egy komoly baj van: vágás és szerkesztés nélkül halálosan unalmasak (kivéve ha egy gyors esemény a lényeg, mint az orosz karambolvideóknál). A lelkes videósok ilyenkor általában a legegyszerűbb megoldáshoz nyúlnak: felgyorsítják a videót. Ekkor lép elő a második komoly baj: az így megszülető videók már nem borzasztóan unalmasak, viszont nézhetetlenül rángatóznak.

A Microsoft néhány mérnöke erre a problémára fejlesztett algoritmust, aminek a Hyperlapse nevet adták. A megoldás lényege, hogy a program végignézi a videót, és a gyorsításhoz felhasznált képkockákat úgy alakítja át, hogy a kamera térbeli mozgása a lehető legsimább legyen. Ehhez elemzi az egyes tereptárgyak haladási iránytól független elmozdulását, és ez alapján egy olyan kameranézetbe görbíti a teret, mintha egy stabil kameraállásból rögzítették volna a videót. A végeredmény elég látványos, még a legunalmasabb bicajozós videóból is olyan felvétel születik, mintha profi stáb húzta volna dróton a kamerát a rögzítés alatt.

Az egyetlen hátrány, hogy a rázkódást egy másik furcsa effektus váltja fel: a képkockák ugyan nem pattognak idegesítően, de az átmenet kicsit olyan lesz, mintha a világ egyes részleteit méterről méterre, menet közben rajzolták volna ki.

Rovatok