Index Vakbarát Hírportál

Megint betelt az internet

2014. augusztus 15., péntek 15:52

Lehet, hogy kedden ön is észrevette: az internetkapcsolata néhol akadozott, de az is előfordulhat, hogy teljesen le is állt kis időre. Nem mindenkit érintett, de a világ minden tájáról jelezték az eseményt, az Ebay meg sok helyről szinte egész nap elérhetetlen volt volt. 

A cég azóta sem közölt részleteket a problémáról, annyit mondanak csak, hogy „technikai szakértőik szerint az internetszolgáltatójuk feltöltésével voltak gondok”. A leállás a LastPass jelszógenerátort is érintette, többen emiatt nem tudtak belépni saját fiókjaikba.

Valószínűleg a hiba forrásaBGP-protokollban (Border Gateway Protocol) keresendő: ez az internet különböző rendszereinek (AS) adatcseréjéért felelős: például az internetszolgáltatók adatait köti össze egymással, például azt, hogy egy csomag merre utazzon az interneten. Ezeket sokszor különböző rendszerekben tárolják a szolgáltatók, de az átjárást meg kell oldani. 

Az úgynevezett útvonalválasztó-tábla egyre nagyobb, egyre összetettebb, ahogy az internet egyre több helyre ér el. Egyre több információt kell eltárolni ahhoz, hogy az adatok a megfelelő helyen kössenek ki. 

Az adatmennyiség, amivel meg kell küzdeni, ma már akkora, hogy a régebbi hardvereknek problémát okoz: túl kicsi a memóriájuk, a processzoraik pedig nem elég erősek. A tábla teljes másolata ma 512 ezer útvonalat rögzít, a legtöbb hardvernél ez a maximum, ennél nagyobbra nem készültek fel a tervezők.

Ez okozta a leállást is, legalábbis a Liquid Web nevű tárhelyszolgáltató szerint, akik Twittereren írták, hogy eszközeik elérték a maximumot. A problémával régóta küzdenek a szakértők, a hardverek cseréje azonban drága, nem egyszerű feladat. Mindenképpen megtörténik majd, de nem egyik napról a másikra. 

Rovatok