Index Vakbarát Hírportál

Robotrajból lehet majd a programozható anyag

2014. augusztus 16., szombat 07:59

Hangyák, méhek és más olyan rovarcsoportok viselkedését utánozza a Harvard Egyetem új robotraja, hogy képesek legyenek maguktól komplex formákba rendeződni. Az 1024 darab, egyenként 2,5-szer 2 centiméteres minirobotok infravörös fénnyel és vibrálással kommunikálnak, hogy koordinálni tudják az előre megadott műveletet, és így együttműködve rendeződjenek a megfelelő alakzatba.

Az apró szerkezetek, amelyeket Kilobotnak neveztek el a kutatók, nagyon egyszerűek és korlátozott funkcionalitásúak, ami viszont azt is jelenti, hogy olcsón és könnyen megépíthetők: darabonként 14 dollárba kerülnek, és öt perc alatt összerakhatók, ami Michael Rubenstein, a projekt vezető kutatója szerint fontos eredmény, mert korábban éppen a nagy pénz- és időráfordítás miatt nem volt lehetőség egy egész robotrajt építeni.

Jelenleg a robotok három dimenziós betűkbe és hasonló alakzatokba tudnak rendeződni. Egyelőre csak kísérleti projektről van szó, de később a tudósok programozható anyagot terveznek létrehozni ezzel a módszerrel, ami a 3D nyomtatáshoz hasonló elképzelés, csak míg ott a nyomtatónak mondhatjuk meg, milyen formát nyomtasson az anyagból, itt magának az anyagnak adhatjuk majd meg, milyen alakot öltsön. Ráadásul utóbbi esetben az anyag korlátlan alkalommal újrarendezhető, vagyis egy asztronautának nem kellene például számos egyedi szerszámot magával vinnie az űrbe, hanem mindig ebből az univerzális anyagból állíthatná össze, amire épp szüksége van. De ez azért még távolabb van, addig is itt a videó arról, mit tudnak jelenleg a Kilobotok:

Rovatok