Index Vakbarát Hírportál

Napi egymillió linket töröl a Google

2014. augusztus 21., csütörtök 14:44

Még sosem volt rá példa, hogy a Google-nek naponta több mint egymillió linket kellett volna eltávolítania a keresőjéből. Mindez persze nem véletlen: a szerzőijog-tulajdonosok minden eszközzel harcolnak a kalózkodás ellen, és joggal kérhetik az illegális letöltésekre mutató linkek törlését.

Az új trend nemrég kezdődött, és mióta a Google nyilvánossá tette, hogy kik kérték a kifogásolt tartalmak eltávolítását, már a növekedés mértéke is látható. Néhány éve még csak pár tucat megkeresést kaptak minden évben – ma már minden héten több millió beérkező kérelmet kell földolgozniuk.

Az elmúlt hónapokban a helyzet egyre jobban eldurvult; csak a múlt héten 7,8 millió linket töröltek a keresőből, ami tízszázalékos növekedés az előző hetihez képest. Vagyis

a Google-nek 8 milliszekundumonként törölnie kell egy linket, míg 2008-ban hatnaponta kellett egyet.

Mindennek persze kellemetlen következményei is vannak. Hat éve nyilván könnyebb volt utánanézni a linktörlésre vonatkozó kéréseknek, de a megnövekedett igényekkel már ők se tudják tartani a tempót. Viszont hiába próbálnak minden kérésnek eleget tenni, a beérkező kérelmeket nem mindig tudják ellenőrizni, ezért sokszor automatikusan törlik a kifogásolt tartalmakat. Még akkor is, ha azok a linkek nem jogsértő tartalmakra mutatnak.

Az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetségének alelnöke, Brad Buckles viszont még ezt is kevésnek tartja. Buckles korábban már célzott rá, hogy a Google-nek komplett doméneket kéne tiltólistára tennie, hogy így segítsék őket a kalózkodás elleni harcban.

Mindennap nő a találatok száma, és még mindig nem látjuk a végét. Egy vödörrel próbálunk harcolni az illegális letöltések óceánja ellen.

– dramatizálta a helyzetet Buckles. Valószínűleg örömmel tölti el, hogy hamarosan heti tízmillióra növekedhet a törölt linkek száma.

Rovatok