Index Vakbarát Hírportál

Használt sütőolajjal repül a NASA új kísérleti gépe

2014. augusztus 21., csütörtök 09:32

A NASA kifejlesztett egy kísérleti repülőgépet, amit GL-10 Grease Lightning névre kereszteltek. Ezt magyarul kábé olajozott istennyilának lehetne fordítani, de mivel a név direkt utalás a John Travolta-filmre - mindenesetre a hivatalos megnevezés a Zselévillám. A névadás nem véletlen: az igen furcsán festő repülőgép sütőolajjal (grease) működik. Igen, azzal a büdös izével, amit a rántott hús alatt marad a serpenyőben.

Egy benzinmotoros, légcsavaros gép meghajtásához a sütőolaj önmagában kevés lenne, így a GL-10-ez kétlépcsős motorrendszert fejlesztettek. A gép dízelmotorjait a sütőolaj hajtja, de ezek nem a propellereket hajtják, hanem elektromosságot termelnek – ez forgatja a GL–10 légcsavarjait. Mivel kis méretű gépről van szó – a fesztávolsága csupán 3 méter, így embert sem szállíthat –, az így előállított elektromosság elég ahhoz, hogy a levegőben tartsa a gépet.

A fejlesztés még csak kísérleti stádiumban van, de a NASA már kedden elvégezte az első repülési teszteket a géppel. Felszállásnál a GL-10 mind a 10 propellerje felfelé néz, mint a helikoptereké, de amikor elérte a kívánt repülési magasságot, a gép vízszintesre állítja a szárnyait, és csak a két oldalsó propellert használja a haladáshoz.

A komolyabb teszteket későbbre ütemezték, de nem kizárt, hogy a GL–10-et a NASA hamarosan rendszerbe is állítja. Az űrügynökségnek fontos, hogy környezetbarát, újrahasznosított üzemanyaggal működő járműveket használjon. A GL–10 megfelel ezeknek a kritériumoknak, bár az is biztos, hogy nem ezzel fogunk a Marsra repülni.

Rovatok