Index Vakbarát Hírportál

Készül az érzékeny bőrű repülőgép

2014. augusztus 22., péntek 10:25

A brit haditechnikai cég, a BAE Systems egy új repülőgép-burkolaton dolgozik, ami az emberi bőrhöz hasonlóan érezhetné a sérüléseket. A tervezők elmondták, hogy a burkolat több ezer mikroszenzort tartalmazna, és ezek már azelőtt észlelik a problémákat, hogy azok fellépnének. Az új eszköz észlelné a szélerősséget, a hőmérséklet változásait, a felületi feszültséget és a mozgást.

A burkolat alapötlete a fejlesztést vezető kutatótól, Lydia Hyde-tól származik. Hyde a BBC-nek elmondta, hogy akkor pattant ki a fejéből az isteni szikra, amikor otthon nézte a szárítógépét, amihez szintén használnak egy, a túlmelegedést megelőző szenzort.

Látva, hogy egy egyszerű szenzor megakadályozhatja egy háztartási gép túlhevülését, eszembe jutott, hogy ezt a munkámban is használhatnám. Azon is elgondolkodtam, hogy cserélhetnénk le az ormótlan, drága szenzorokat olcsó, apró, multifunkciós darabokra. Innen jött az ötlet, hogy fejlesszünk repülőgépekhez, vagy éppen autókhoz és hajókhoz olyan „okos bőrt”, amik érzékelik a világot maguk körül, és ellenőrzik a saját állapotukat azzal, hogy észlelik a stresszt, a hőt vagy a sérülést.

– mondta Hyde a BBC-nek.

A BAE Systems szerint Hyde ötlete megvalósítható. A szenzorok akár olyan aprók is lehetnek, mint egy porszem, így az sem elképzelhetetlen, hogy az okos bőrt egyszerűen ráfújnák a repülőgép testére, mint a festéket.

Egy elemző szerint részben ez az oka, hogy az új technológiát nem csak a hadiiparban lehet használni. „Ez bőven túlmutat a katonai célú felhasználás lehetőségein”   mondta.

Rovatok