Index Vakbarát Hírportál

Kína nem röpködhet az új hiperszonikus atombombázóval

2014. augusztus 22., péntek 13:30

Kína másodszor végzett tesztet egy atomfegyver szállítására alkalmas hiperszonikus géppel, de a teszt sikertelen volt. A tesztet augusztus második hetében végezték el az észak-kínai Sanhszi tartományban lévő rakéta- és műholdfelbocsátó központban – hivatkozik a fegyveres erőkhöz közel álló forrásokra hivatkozó South China Morning Post hongkongi napilapra az MTI.

A ballisztikus rakéták hordozására tervezett, óránként 12 ezer kilométeres sebességet is elérő jármű nem sokkal indulása után darabokra hullott. Ez volt Kína második ilyen próbálkozása, de csak az első, januári próba volt sikeres. Kínán kívül Oroszország és India is hasonló gépeken dolgozik, de egyelőre csak az USA-nak van bevethető hiperszonikus légi járműve.

A South China Morning Post megszólaltatta Vang Hszü-tung, a kormány műholdakkal kapcsolatos tanácsadóját, aki szerint a rendszerre Kínának

önvédelemből

van szüksége.

A kínai rakéták fejlesztése azért szükséges, mert a hazai fegyverek gyengébbek az amerikai védelmi pajzsoknál, azokat pedig világszerte alkalmazzák. Kína a maga közölte adatok szerint tavaly minden korábbinál többet, 119,5 milliárd dollárt költött hadserege fejlesztésére, az Egyesült Államok szerint ugyanakkor a valós összeg ennél is magasabb, eléri a 145 milliárd dollárt

– zárul a kínai fegyveres erőkhöz közel álló forrásokra hivatkozó South China Morning Postra hivatkozó MTI-közleményt feldolgozó indexes cikk olvasói elolvasása.

Rovatok