Index Vakbarát Hírportál

A Ustream lehet az első, milliárdért felvásárolt magyar startup

2014. augusztus 29., péntek 13:18

Az Amazon nemrég 970 millió dollárt fizetett a Twitch videojátékokat közvetítő platformjáért, és a hasonló összeget kínáló Google orra elől halászta el a céget. Emiatt az amerikai szaksajtó máris elkezdett azon spekulálni, hogy vajon a Google mivel fogja enyhíteni a fájdalmát, és szóba került felvásárlási célpontként a magyar társalapítású Ustream is, aminek Budapesten van a fejlesztői központja.

Ha a Twitch ennyiért kel el, könnyen lehet, hogy a Ustream is megér valakinek egymilliárd dollárt. Ők ugyanis nem csak a videojátékok szűk szegmensében vertek gyökeret, hanem jó kapcsolatot ápolnak többek között Hollywooddal, a Facebookkal, a Linkedinnel, a NASA-val és a Salseforce-szal is. Ráadásul a technológiájuk bele van építve a Playstation 4-be, a legnépszerűbb újgenerációs játékkonzolba, ahol a júzerek egy gombnyomással közvetíteni tudják a játékukat.

A szórakoztatóiparral foglalkozó mértékadó hollywoodi lapnak, a Variety-nek megerősítette a hírt a Ustream vezérigazgatója, Brad Hunstable, hogy az elmúlt hónapokban több érdeklődő is bekopogtatott hozzájuk felvásárlási szándékkal. Ők azonban még kivárnak, mert az előrejelzések szerint három éven belül háromszorosára nőhet az élő videosteamek piaca, ami Hunstable szerint óvatos becslés.

A Ustream egyébként akár többet is érhet, mint a játékosokra fókuszáló Twitch. Egyrészt azért, mert szélesebb, változatosabb érdeklődésű közönséget vonz, másrészt pedig azért, mert általában több mint 80 millió nézője van havonta, szemben a Twitch 50 milliójával. Mindenesetre az első magyar startup cég lenne, amit ilyen hatalmas összegért vásárolnak fel. Egy másik, már a tőzsdén levő magyar startupot, a LogMeInt egyébként a részvényárfolyama alapján jelenleg éppen kicsivel egymilliárd dollár fölé értékel a piac.

Rovatok