Index Vakbarát Hírportál

Kínának most a Microsoft nem tetszik

2014. szeptember 1., hétfő 19:27

Kínában nyomozás van folyamatban a Microsoft ellen, a szoftvercéget ugyanis az operációs rendszerek piacának monopolizálásával gyanúsították meg. A hatóságokat elsősorban az zavarja, hogy a Windowshoz mellékelt programok, mint például az Internet Explorer és a Media Player is a csomag részei, így a Microsoft az oprendszerek piacán elért 84 százalékos részesedését kihasználva ér el sikereket e kiegészítők piacán.

  Az ügy nem precedens nélküli, az USA-ban és az EU-ban is voltak már hasonló nyomozások, sőt, ítélet is született az ügyükben. A Microsoftnak nemcsak Internet Explorer és Media Player nélküli Windows-verziókat kellett felvennie a kínálatába, de a rendszer programozói felületeit is meg kellett osztania más cégekkel. Ezek az ítéletek nagyon fontosak voltak, hogy csökkenjen a Microsoft böngészők terén elért dominanciája.

Annak ellenére, hogy hivatalos kínai nyilatkozatok szerint ez rutineljárás, a nyugati szakértők úgy látják, politikai megfontolásból kopogtattak most a Microsoftnál; mostanában egyre több külföldi cégnél van ellenőrzés. Bár a Microsoft tagadja, hogy súlyos problémái lennének, Satya Nadella vezérigazgató szeptemberben Kínába utazik az ügy tisztázása végett.

Rovatok