Index Vakbarát Hírportál

Egyesített európai kiberrendőrség alakult

2014. szeptember 1., hétfő 19:16

Kiberbűnüldöző akciócsoport alakult az európai rendőrség, az Europol kötelékén belül. Az Egyesített Kiberbűnözés Akciócsoport (Joint Cybercrime Action Taskforce, J-CAT) azért jön létre, hogy koordinálja a számítógépes betörések, ártalmaskód-terjesztők és más, hasonló bűncselekményekkel kapcsolatos nemzetközi nyomozások munkáját, illetve az egyes országok közti együttműködést.

Az akciócsoportba egyelőre osztrák, kanadai, kolumbiai, német, francia, olasz, holland, spanyol, brit és amerikai szakértőket osztottak be, a csapat próbája hat hónapig tart. A fő célpontok között ott vannak például a banki jelszavakat ellopó vírusokat író, a hekkelést segítő programokat terjesztő, valamint a személyes adatokkal online kereskedő csoportok is.

A 18 fős csapat tagjai Hágában kezdenek dolgozni, itt van az Európai Kiberbűnözés-ellenes Központ, az EC3 is. A szervezetben azt várják, hogy az új csapat segítségével felgyorsul és eredményesebbé válik a legkeresettebb kiberbűnözők elleni nyomozás. A J-CAT rendelkezik majd minden addig összegyűjtött adattal, így könnyebben alakítják ki a megfelelő folyamatokat.

Troels Oerting, az EC3 vezetője azt is elmondta, hogy a J-CAT egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy jó kapcsolatot építsen ki az oroszországi, illetve a volt keleti blokk országainak hatóságaival. „A kiberbűnözés legnagyobb része orosz nyelvű. Nem feltétlenül Oroszországi orosz, de a lényeg, hogy kell valaki, aki a dolgok másik végén is tesz valamit.”

Rovatok