Index Vakbarát Hírportál

Látja a Google Glass, milyen kedvünk van

2014. szeptember 3., szerda 12:03

Érzelemfelismerő szoftvert fejlesztett a Google szemüvegére a Fraunhofer német kutatóintézet. Az alkalmazásból egyelőre csak prototípus létezik, de az képes megmondani, hogy a kamera elé kerülő ember mennyire boldog, szomorú, mérges vagy meglepett, ezen kívül az alany életkorát és nemét is megtippeli.

Az app teljesen offline fog működni, ami nemcsak azt jelenti, hogy adatkapcsolat nélkül is használható lesz, hanem hogy az emberek képei, akikkel a felhasználó kapcsolatba kerül, nagyobb biztonságban is lesznek, hiszen elvileg nem kerülnek majd ki az eszköz tárhelyéről.

Érzelemfelismerő szoftver a Google szemüveghez

Az érzelmek olvasására szakosodott algoritmusok fejlesztése nem újdonság, de eddig elsősorban marketinges és videojátékos területen próbálkoztak vele. Ha egy szemüveg méretű eszközön elérhető lenne bárki számára – aki meg tudja fizetni a Glasst –, jelentősen kiszélesíthetné a lehetséges felhasználási területeket. Nagyon hasznos lehet majd például autisták számára, akiknek gyakran nehézséget okoz, hogy pontosan érzékeljék társaik érzelmeit.

A fejlesztők egyébként folyamatosan újabb ötletekkel állnak elő, hogyan lehetne minél több mindenre és minél többek számára használhatóvá tenni az okosszemüveget. Mi is írtunk például egy kiegészítőről, amely segítségével gondolatvezérlésűvé alakítható a Glass. Akkor az ötletgazda arról beszélt, hogy a mozgáskorlátozottak lehetőségeit bővíthetné a kütyü, de a Google-nek nem tetszett a gondolattal irányítás ötlete, és az az alkalmazás nem is lesz elérhető a hivatalos kínálatban. Az érzelemolvasó appra még nem reagált a cég.

Rovatok