Index Vakbarát Hírportál

Meglóg a rakéta elől, pedig pilóta sincs benne

2014. szeptember 3., szerda 09:12

A Boeing sikerrel tesztelte a QF-16-os repülőgépet, méghozzá úgy, hogy kilőttek rá egy rakétát. Hagyományos repülőknél talán túlzott magabiztosság lenne egy pilóta életét ilyen veszélybe sodorni egy teszt miatt, de a QF-16-os nem hagyományos repülőgép.

Például azért sem, mert nem ül benne pilóta. A fejlesztés ugyanis az F-16-os gépek alapjaira épített, de távirányítású gépet akart létrehozni, méghozzá olyat, ami ennek ellenére továbbra is ugyanolyan jól manőverezhető marad, mintha a fülkében ülne a hús-vér vezető is.

A fejlesztés pont azért jött létre, hogy legyen egy valósághűen működő célpont a cég rakétáinak tesztelésére, ne előre megadott GPS-koordinátákat berepülő cél ellen kelljen próbálkozni. A videón az látszik, hogy a gép olyan jól sikerült, hogy még a rá kilőtt rakéta elől is el tud menekülni.

A Boeing fontosnak tartja kiemelni, hogy bár a rakéta nem találta el a célpontot, ez nem jelenti azt, hogy a tesztek során az ehhez hasonló mellélövések mind tévesztések is. Kicsit drága móka lenne valóban apró darabokra robbantani a célpontokat, így a gépbe, illetve a rakétába szerelt szenzorok adatai alapján döntik el, hogy talált-e a lövés, de valójában még a becsapódás, illetve a robbanás előtt eltérítik egymástól a két eszközt.

Rovatok