Index Vakbarát Hírportál

Nevada nyerte meg a Tesla gigagyárát

2014. szeptember 4., csütörtök 13:35

Amerikai médiajelentések szerint Nevada államot választotta a Tesla az ötmilliárd dolláros, Gigafactory nevű akkumulátorgyár beruházásának helyszíneként. A CNBC és az LA Times vállalati értesülésekre hivatkozó beszámolója szerint Brian Sandoval, Nevada kormányzója csütörtökön jelenti be hivatalosan a beruházásról született döntést, írja az MTI.

A Tesla elektromos autóihoz új generációs akkumulátorokat gyártó óriásüzem 2020-tól körülbelül 6500 embernek adna munkát, és több akkumulátort fog előállítani, mint a jelenleg működő gyárak együttesen. A beruházásért, amelyben a Panasonic lesz a Tesla partnere, Kalifornia, Arizona, Texas és Új-Mexikó államok voltak még versenyben.

Az új üzemre nagy szüksége van a Teslának ahhoz, hogy le tudja szorítani az akkumulátorok árát, mert ez az előfeltétele annak, hogy széles vásárlói kör számára is megfizethetővé lehessen tenni az elektromos autókat. A Tesla jelenlegi modellje, a Model S az Egyesült Államokban 70 ezer dollárba (16,7 millió forintba) kerül. A következő modellt ennek feléért, 35 ezer dollárért ígérte piacra vinni a cég 2017-től.

A Gigafactory nemcsak az árcsökkentés, de az elektromos autók számának jelentős növelése miatt is szükséges beruházás. A Tesla 2015 végére már negyedévente 25 ezer autót akar előállítani. Tavaly 20 ezer autót gyártottak, az idén pedig 35 ezret terveznek. A magas fejlesztési költségek miatt azonban a cég jelenleg veszteséges. Egy megfizethető árú elektromos autókat termelő, jól működő üzleti modell az akkumulátorgyár-beruházás sikerén áll vagy bukik.

Rovatok