Index Vakbarát Hírportál

Okospálcikával és okosszemmel okosodhatnak a kínaiak

2014. szeptember 4., csütörtök 11:11

Két új eszközt mutatott be a Baidu, a kínai internetes keresőóriás, írja az MTI. Az egészségesebb táplálkozást segítenék az élelmiszerek szennyezettségét kimutató okos evőpálcikákkal, a vásárlást pedig egy fapados Google Glassra emlékeztető, fejre szerelhető kamerával.

A hagyományoshoz hasonló vékonyságú okospálcikák (kuajszou) prototípusai rövid időn belül adatokkal szolgálnak egy termék savasságát, hőmérsékletét, kalóriatartalmát és az olaj sótartalmát illetően. Utóbbi fontos információ annak megállapításához, hogy nem újrahasznosított, rákkeltő étolajat, úgynevezett csatornaolajat használtak-e az ételek elkészítéséhez. A mérési eredményeket a pálcikák végén egy zöld vagy egy piros jelzés, vagy szükség esetén egy okostelefonos alkalmazás is mutatja.

A szenzorokkal működő, elemes pálcikák képesek megállapítani, hogy milyen az olaj vagy a víz minősége, hogy más élelmiszerek, például a gyümölcsök ehetők-e még, illetve milyen tápanyagokat tartalmaznak, mondta Robin Li, a Baidu 46 éves, milliárdos alapítója szerdán, a cég fejlesztőinek éves találkozóján Pekingben. A pálcikáknak egyelőre nincs áruk és tömegtermelésükre sincsenek még felkészülve.

A találkozó másik nagy eseménye a BaiduEye nevű szerkezet bemutatása volt. Ez egy fejre helyezhető félkörös pánt, amelynek kis kamráját a fej mozgatásával lehet a célra irányítani. Az az elé kerülő tárgyat az eszköz kép alapján azonosítja, releváns találatokat keres, majd a fülünkbe mondja vagy a telefonunkra küldi azokat. Egy táska vásárlásánál például többletinformációhoz juthatunk a gyártótól a különböző minőségi paraméterekig. A benne használatos elemek egyelőre két óráig bírják.

A Baidu vezérigazgatója arra számít, hogy öt éven belül a hang- és képalapú keresések meghaladják majd a szövegeseket. Kínában már vannak, akik napi 500 hangalapú keresést indítanak.

Rovatok