Index Vakbarát Hírportál

Ballmer írta a kék halált

2014. szeptember 5., péntek 06:56

Mostanában sorban derül ki a számítástechnika legtöbb embert őrületbe kergető jelenségeiről, hogy kiknek is köszönhetjük őket. Korábban a felugró ablakok kitalálója kért bocsánatot azért, amit tett, most pedig kiderült az oly sokunk kilencvenes éveit megkeserítő kék halálról, hogy maga Steve Ballmer követte el a szövegét.

Raymond Chen, a cég egyik programozója a blogjában mesélte el, hogy a nemrég leköszönt Microsoft-vezér a Windows 3.1 fejlesztése idején, még osztályvezetőként meglátogatta az operációs rendszerért felelős csapatot, és nem igazán tetszett neki az azóta ikonikussá vált hibaüzenet szövegezése. A fejlesztők csak annyit mondtak neki, ha tud jobbat, nyugodtan írja meg. Aztán ők lepődhettek meg a legjobban, mikor a főnök néhány nap múlva valóban küldött egy emailt a saját változatával.

Az nem derült ki, hogy mi volt az eredeti elképzelés, és min változtatott Ballmer, mindenesetre az üzenet és későbbi változatai az évek során valószínűleg a világ legolvasottabb szövegei közé kerültek. Még Bill Gates sem úszta meg, hogy néha beléjük fusson.

A Ballmer által írt szöveg a Windows 3.1-en még akkor jelent meg, amikor egy futó program nem reagált, és lenyomtuk a Ctrl-Alt-Del billentyűkombinációt. Mindenesetre ezzel a kék hátterű hibaüzenettel született meg a későbbi rendszerlehalásos kék halál (Blue Screen of Death, BSOD), ahonnan általában már nem volt visszaút, csak egy jó rebooton át.

Rovatok