Index Vakbarát Hírportál

A világ legnagyobb repterét építi Mexikóváros

2014. szeptember 8., hétfő 09:35

A mexikói elnök, Enrique Peña Nieto évértékelő beszédében mutatta be az ország fővárosa, a 20 milliós metropolisz Mexikóváros új repterének terveit. Az egyelőre név nélküli repteret évi 120 millió utas kiszolgálására tervezik, amivel egy csapásra a világ legnagyobb repülőterévé válik, maga mögé utasítva az évi 95 millió utassal üzemelő atlantai repülőteret. Csak összehasonlításképpen, a ferihegyi reptér éves utasforgalma 8,5 millió, a mexikói szuperközpontot ennek több mint a 14-szeresére tervezik. Szakértők szerint a hatalmas utasforgalom nem irreális elképzelés, már csak a földrajzi helyzetből adódóan sem, hiszen Észak- és Dél-Amerika között félúton óriási átszálló forgalmat kezelhet majd a repülőtér.

A reptér egyetlen gigászi terminállal és hat futópályával fog üzemelni, teljes egészében napelemekkel borítják be, ez, illetve a speciális esővízgyűjtő rendszer fogja kiszolgálni az épület majdnem teljes fűtési és légkondicionálási energiaigényét.

A tervek szerint az építkezés 2050-ig fog tartani, de a reptér más a 2020-as években üzemelni fog, és átveszi a mostani légikikötő, a Benito Juarez nemzetközi reptér szerepét. A projekt összköltségét 9 milliárd dollárra becsülik, ez nagyjából 2100 milliárd forintot jelent. Vagyis a világ legnagyobb reptere kevesebb, mint feleannyiba kerül, mint a WhatsApp üzenetküldő szoftver. A terveket a Foster + Partners, a brit sztárépítész Norman Foster irodája készítette, kivitelezői oldalon pedig egy mexikói cég, a Fernando Romero Enterprises száll be. Ennek névadója és vezetője, Fernando Romero egyébként a világ egyik leggazdagabb emberének számító mexikói telekommágnás, Carlos Slim veje.

Rovatok