Index Vakbarát Hírportál

Az Intel új csipeket mutatott be

2014. szeptember 8., hétfő 17:56

Az Intel a hétvégén bemutatta új, Core M sorozatú processzorait, amelyek a vállalat úttörő, 14 nanométeres gyártástechnológiájával készültek. Az új eljárással a következő generációs Broadwell lapkák ötven százalékkal kisebbek és harminc százalékkal vékonyabbak a 22 nanométeres technológiával készült Haswell processzoroknál, alacsony fogyasztásuk ugyanakkor megnövelt teljesítménnyel párosul.

A Core M az új Broadwell család első tagja, mely kizárólag tabletekben és notebookokban használható. A minden eddiginél kisebb méret és alacsony fogyasztás az Intel szerint olyan új, „pengevékony”, passzív hűtésű táblagépek kialakítását teszi lehetővé, melyeknek nem kell feláldozniuk a teljesítményt a hordozhatóság oltárán. A Core M bemutatójának otthont adó berlini IFA konferencián több gyártó is lerántotta a leplet olyan új laptop-tablet hibridekről, melyek az Intel processzorát használják.

Az Intel szerint az új központi egységek ötven százalékkal gyorsabb számítási és negyven százalékkal gyorsabb grafikai teljesítményt biztosítanak az előző generációs processzoroknál, bár ezek az értékek a többi hardver függvényében csökkenhetnek. Ha nem is hasonló arányban, de a gyártó szerint a készülékek üzemideje is javulni fog: az Intel átlagosan huszonöt százalékos javulással számol.

A vállalat új, tizennégy nanométeres csíkszélességű technológiája az Ivy Bridge processzorokkal bevezetett, úgynevezett háromkapus (Tri-Gate) tranzisztorrendszeren alapul, melynek lényege, hogy a tranzisztor alkotóelemei nem rétegszerűen helyezkednek el, hanem háromdimenziós struktúrát alkotnak. A háromkapus felépítés lehetővé teszi, hogy a lehető legtöbb áram folyjon át a csatornán, amikor a tranzisztor bekapcsolt állapotban van, és a legkevesebb, amikor ki van kapcsolva, illetve hogy a leggyorsabb legyen az átmenet a ki- és bekapcsolt állapotok között.

Bár az Intel saját ütemtervéhez képest majdnem egy évet késett a Core M processzorok piacra dobásával, az asztali számítógépekbe szánt Broadwell lapkákra még további fél évet várhatunk. A gyártó ugyanakkor így is köröket ver konkurensére a technológiai versenyben: egyes becslések szerint az AMD legalább másfél-két éves lemaradásban van az Intelhez képest.

Rovatok