Index Vakbarát Hírportál

Meztelen fotóktól omlott össze az új-zélandi internet

2014. szeptember 8., hétfő 16:25

Új-Zélandon több internet-szolgáltató, köztük az ország legnagyobb ilyen cége, a Spark szolgáltatása is összeomlott, amikor a felhasználók százezrével kattintottak hírességek meztelen fotóit ígérő linkekre. Mivel a múlt héten valóban végigsöpört egy botrány a neten híres színésznők és énekesnők ellopott és közzétett privát fotóival, a dolog egészen hihetően hangzott. Pont odáig, hogy a megjelenítéshez még egy plusz videokonvertáló program letöltését is kérte. Rutinosabbak már sejtik:

Ebben volt a vírus.

Pár órán belül 600 ezer számítógép fertőződött meg a meztelen fotó helyett kapott rosszindulatú programmal, ami egy 4 milliós országban elég komoly teljesítmény. A vírus gazdája átvette az irányítást a fertőzött gépek felett, és hatalmas adatforgalmat generáló túlterheléses támadást indított velük. A célpontról csak annyit tudni, hogy valahol Európában volt. A támadás többek között azért hiúsult meg, mert maguk az új-zélandi netszolgáltatók dőltek ki a szokatlanul nagy adatforgalomtól, a Sparknak például az egész hétvégére szüksége volt, hogy rendbe szedje a szervereit.

Hogy ki állt a vírus mögött, egyelőre nem derült ki, de nagy erőkkel és nemzetközi specialisták segítségével nyomoznak a hatóságok. Egyelőre az látszik biztosnak, hogy a zombivá vált gépek hálózata Új-Zélandon kívül elhelyezkedő vezérlő szerverekről kapta az utasításokat.

Rovatok