Index Vakbarát Hírportál

Okosszemüveggel a stressz ellen

2014. szeptember 8., hétfő 17:13

Számtalanszor hallottuk már, hogy korunk népbetegsége a stressz, mégsem járhatunk munkába vérnyomásmérővel és egy doboz nyugtatóval a zsebünkben. Az már más kérdés, hogy egyelőre Google Glassel sem, de a Georgia Tech és az MIT kutatóinak hála legalább irigykedhetünk a már most okosszemüvegben feszítő különcökre. Feltéve persze, hogy nem tudjuk magunk megállapítani, mikor karmol le teljesen az ideg, hiszen a BioGlass névre keresztelt alkalmazás épp ezt teszi meg helyettünk.

Az Android alapú szoftver a Google Glass beépített kamerája, gyorsulásmérője és giroszkópja segítségével becsüli meg a viselő vérnyomását és a percenkénti lélegzetvételek számát, majd felállítja a rögtönzött diagnózist. Az egyelőre kísérleti stádiumban lévő alkalmazás ennél nem is tesz többet, de a módszer meglepő pontossága miatt a kutatók már tervezik a következő lépést.

Elképzelésük szerint a kész alkalmazás nemcsak figyelmezteti majd a stresszes felhasználót, de konkrét tanácsokat is ad a mielőbbi lazításhoz, legyen szó légzőgyakorlatok végzéséről, vagy egy megnyugtató zeneszám lejátszásáról. A kutatóknak ugyanakkor még számos akadályt le kell küzdeniük a szoftver tökéletesítéséhez, hiszen eddig csak laboratóriumi keretek között, szinte mozdulatlan alanyokkal tesztelték az eljárást, a viselő mozgása és a környezeti hatások pedig könnyen megtéveszthetik a szemüveg műszereit.

Bár a BioGlass egyelőre csak az itthon szinte elérhetetlen Google Glasst támogatja, a kutatók szerint bármilyen viselhető kütyüvel használható lesz, feltéve, hogy az rendelkezik a méréshez szükséges eszközökkel.

Rovatok