Index Vakbarát Hírportál

Egy nagy zsák pénzt kap a Reddit

2014. szeptember 9., kedd 17:22

A közösségi linkgyűjtő fórum, a Reddit, vagy ahogy önmagát nevezi, az internet címoldala hihetetlen népszerűségre tett szert az utóbbi években, ma az egész internet 50 legnagyobb látogatottságú oldala között tartják nyilván, ami ahhoz képest, hogy mindössze 50 ember dolgozik rajta, és minden tartalmat a közösség gyárt, igen szép teljesítmény. A cég most 50 millió dolláros tőkeinjekciót kap, és ezért kevesebb, mint 10 százaléknyi tulajdonrészt ad át a befektetőknek - vagyis az oldal értékét a piac 500 millió dollárnál is többre tartja. Összehasonlításképpen: az egyik legnagyobb múltú és legjobb nevű amerikai napilapot, a Washington Postot ennek a feléért, 250 millió dollárért vásárolták fel tavaly.

Legutóbb tavaly kapott befektetést a Reddit, akkor az értékét még 400 millióra tartotta a piac. Viszont az oldal sem azelőtt, sem azóta nem termelt még nyereséget, és csak mostanában kezdi komolyan venni a hirdetéseket, mint bevételi forrást. Ezzel azonban nagyon óvatosnak kell lennie, a felhasználói - legalábbis a hangosabbik része - híresen allergiás a reklámokra. Hogy a bejövő pénzzel mit kezd a cég, egyelőre nem világos, de valószínűbb, hogy új üzleti modellek és fenntartható bevételi források kiépítésére akarja használni, mintsem egyszerűen felélje a saját fenntartására.

A Reddit többségi tulajdonosa az ügylet után is a Condé Nast médiaóriás lehet, ami 2006-ben vásárolta fel az akkor még a Digg árnyékában kornyadozó, sokkal kisebb jelentőségű és népszerűségű oldalt. A Condé Nast egyébként olyan legendás magazinok kiadója, mint a Wired, a New Yorker, a Vogue és a Vanity Fair.

Rovatok