Index Vakbarát Hírportál

Szerdán lelassul az internet

2014. szeptember 9., kedd 10:32

Holnap, szeptember 10-én lesz az Internet Slowdown Day, azaz az internet lelassításának napja: netes aktivisták közösen bemutatják, hogy nézne ki az internet, ha életbe lépne az Amerikában régóta erőltetett új netsemlességi szabályzás, és azzal kialakulnának a gyors, illetve lassú sávok, azaz nem mindenki ugyanolyan sebességgel juthatna hozzá minden tartalomhoz. Míg ma, ha betöltünk egy weblapot vagy egy Youtube-videót, saját kapcsolatunk sebessége és a szerverek gyorsasága határozza meg, mennyi idő alatt tölt be, a jövőben mesterségesen lassítanának bizonyos, nagyobb adatforgalmat generáló oldalakat.

Az akció mögött a Fight for the Future csoport (Harcolj a jövőért) áll, kedden úgy néz ki, hogy a kezdeményezéshez több nagy internetes cég is csatlakozott:

Az amerikai internetes adatforgalom jelentős részét adó online videotéka, a Netflix ma jelentette be, hogy csatlakozik az akcióhoz. A Redditen azt írják: a fogyasztóknak, és nem a „szélessávú kapuőröknek” kell megmondaniuk, kik az internet nyertesei és vesztesei.

If you hate this symbol, join Netflix and defend #NetNeutrality on Sept. 10th: https://t.co/UOlKUgiJQj http://t.co/CWHMuOnWOO

— Netflix US (@netflix) September 8, 2014

Az akció csak szimbolikus: több oldal azt írja, valójában nem fogják lassítani a betöltési sebességet, csak egy töltögetést jelző animált ikont helyeznek el jól látható helyen. 

Mi ez az egész?

Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) új szabályozása megengedi az internetes szolgáltatóknak, hogy különböző díjszabást alkalmazzanak a különböző cégekre, ha azok gyorsabb szolgáltatást szeretnének nyújtani ügyfeleiknek. Elsősorban az olyan szolgáltatók lehetnek érintettek, mint a Comcast, Charter, Verizon, AT&T, Cox Communications.  

Az internetszolgáltatók a jövőben sem blokkolhatnak tartalmat és nem diszkriminálhatnak bizonyos weboldalakat. De különleges bánásmódot ajánlhatnak, feltéve hogy az árak ésszerű keretek között maradnak. Végső soron az FCC dönt arról, hogy mi az ésszerű.

A kiállás pikantériája, hogy pont a Netflix már kötött hasonló megállapodást a Comcasttal, hogy biztosítsa a videóik probléma nélküli elérését a felhasználóinak. 

Rovatok