Index Vakbarát Hírportál

A Google-nél kimaxolták a rezsicsökkentést

2014. szeptember 10., szerda 09:23

Előfordult már önnel, hogy annyira későig dolgozott, hogy inkább haza sem ment, hanem benn aludt a munkahelyén? Vigasztalja magát azzal, hogy előfordul ilyesmi a rendszeresen a világ legjobb munkahelyének választott Google-nél is. Sőt, előfordul olyan is, hogy az alkalmazottak hónapokra, vagy akár évekre beköltöznek a céghez, hogy ezzel spóroljanak a lakbéren. Ennyire hatékonyan még talán soha senki nem valósította meg a rezsicsökkentés gondolatát. Ez pedig a Szilícium-völgyben a méregdrága lakbérek (havi 2000-2500 dollár alatt nemigen kap az ember a központi helyeken lakást, de még egy pici stúdiót sem) miatt mindenki számára fontos kérdés.

A Google-dolgozók témába vágó hozzászólásait összegző Quora-fórumból kiderül, hogy elvileg az ilyesmi tilos a cégnél, mégis sokan csinálják. A Google-irodaház ingyen étkezéseket biztosít a dolgozóknak, vannak zuhanyzók, pihenőhelyiségek, mosoda, edzőterem - szinte minden, amit az ember saját otthona megadna. Mivel leginkább a rendszeres éjszakai benn alváson lehet lebukni, a legtöbben úgy oldják meg a dolgot, hogy vesznek egy kiszuperált furgont, abba egy matracot, beállnak a parkolóba, és oda járnak ki aludni. A Szilícium-völgyben az éghajlat miatt ez még télen is simán megoldható, reggel pedig irány a céges mosdó, zuhanyzó, reggeli, és még a forgalmi dugókkal sincs gond reggel munkába menet. Az egyetlen probléma, ha esetleg éjjel arra ébred az ember, hogy vécére kell menni, de állítólag a biztonsági őrök nem sokat kérdezősködnek ilyenkor sem, ha érvényes Google-alkalmazotti kártya lóg az ember nyakában.

A fórumban megszólalók szerint néhány hetet-hónapot simán ki lehet így húzni, a rekordot egy programozó tartja, aki 2-3 évet élt benn a Google-irodaházban, és ezalatt összespórolt egy házra valót. Bár San Francisco környéki ingatlanárakat ismerve, ez még egy Google-programozói fizetés mellett is gyanús, hogy a valóságban inkább egy ház megvásárlásának első részlete volt.

Rovatok